Είναι γεγονός...

Συχνές Ερωτήσεις

 1. Αν κόψω το κάπνισμα μετά από πόσο καιρό καθαρίζουν οι πνεύμονες και εξαλείφονται οι κακές επιπτώσεις του καπνίσματος;
 2. Ποια είναι η μεθοδολογία της διακοπής;
 3. Όταν καπνίζει κάποιος πολλά χρόνια και πολλά τσιγάρα είναι πιο δύσκολο να διακόψει σε σχέση με κάποιον που καπνίζει λίγα χρόνια και λίγα τσιγάρα;
 4. Θα πάρω βάρος αν κόψω το κάπνισμα;
 5. Mήπως τα φαρμακευτικά μέσα έχουν παρενέργειες και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε;
 6. Tα φάρμακα προκαλούν εξάρτηση;

Απαντήσεις

 1. Μετά από 20 λεπτά ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση βελτιώνονται.
  Μετά από 48 ώρες δεν υπάρχει νικοτίνη στο σώμα και βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση.
  Μετά από ένα χρόνο διακοπής ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου μειώνεται στο μισό και δέκα χρόνια μετά εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστή.
  Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα δέκα χρόνια μετά την διακοπή μειώνεται στο μισό.
 2. Kάθε καπνιστής όπως και κάθε ασθενής αποτελεί μια εντελώς ιδιαίτερη, μοναδική περίπτωση και ως τέτοια οφείλει το ιατρείο διακοπής καπνίσματος να τον αντιμετωπίσει.
 3. H εξάρτηση από την νικοτίνη είναι ένας παράγοντας σημαντικός για την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος όμως ο σημαντικότερος παράγοντας για το αν θα πετύχει η διακοπή είναι το κίνητρο.
 4. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή της απεξάρτησης από την νικοτίνη αυξάνει η όρεξη για φαγητό και υπάρχει μια αύξηση του σωματικού βάρους 2 με 3 κιλά που μετά την πάροδο ενός έτους  χωρίς δίαιτα χάνονται και επανέρχεται το βάρος στο φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων με βουλημικές τάσεις που χρειάζονται ειδικούς μεθοδολογικούς και διαιτητικούς χειρισμούς.
 5. Oλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες οι οποίες είναι γνωστές και ελέγχονται από τον θεράποντα ιατρό και σίγουρα το βλαπτικό τους δυναμικό δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των 500 τουλάχιστον τοξικών-ουσιών προϊόντων της καύσης του καπνού.
 6. Eξάρτηση έχει παρατηρηθεί μόνο στην χρήση τσίχλας νικοτίνης. Σε κανένα από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν παρατήθηκε στις μέχρι τώρα μελέτες εξάρτηση.