Ο ιατρός - Γενικά

Φραγκίσκος Καπιτσιμάδης"Η ενασχόληση με την διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα που το 40% των ενηλίκων είναι ενεργοί καπνιστές είναι πρόκληση. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με προγράμματα διακοπής καπνίσματος όταν στα πλαίσια ερευνητικών μελετών που έκανα για να διαπιστώσω τις επιπτώσεις της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα συναντούσα το κάπνισμα σαν πρώτο αίτιο για βλάβες του αναπνευστικού συστήματος. Οι τοξικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι «μοιάζουν» λιγότερο βλαβεροί από τον καπνό του τσιγάρου και αυτό φαίνεται στις περιλήψεις των εργασιών που παρουσίασα σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά συνέδρια. Στην πορεία εφάρμοσα ομαδικά και ατομικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος. Η διαδικασία  της διακοπής πέρα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση εμπεριέχει την πλήρη ανάλυση των αιτίων της έναρξης του καπνίσματος, των αιτίων της συνέχισης του καπνίσματος και τέλος μετά την πλήρη συνειδητοποίηση τους από τον καπνιστή, την  υποκατάσταση τους. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο όταν πετυχαίνει βοηθά τον πρώην καπνιστή όχι μόνο να απεξαρτηθεί από το τσιγάρο αλλά να δει την ζωή του από μια άλλη οπτική γωνία"

Ο Dr. Φραγκίσκος Καπιτσιμάδης γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Το 1987 αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Αθηνών. Το 1995 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και το 2000 πήρε τον τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.

Το Μάρτιο του 2010 ανακηρύχτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αναπνευστικό σύστημα ταχυδρομικών διανομέων. Μελέτη στο λεκανοπέδιο της Αττικής."

Τον Ιούνιο του 2010 βραβεύτηκε στα πλαίσια του Οικόπολις 2010 με το βραβείο Περιβαλλοντικής ευαισθησίας στην κατηγορία «επιστημονική μελέτη».

Aσχολείται ερευνητικά και θεραπευτικά με το ιατρείο διακοπής καπνίσματος από το 2005 καθοδηγώντας ομάδες θεραπείας σε εργασιακούς χώρους αλλά και αναλαμβάνοντας ατομικές θεραπείες.